Project Description

Kasza kartoflana z serem twardym Džiugas

Great idea for lunch. It can be tasted as a main course or as a side dish.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

KATEGORIE

Główny posiłek

KUCHNIA

Polska

TRUDNOŚĆ

Łatwy / Początkujący

CZAS

40 minuty

Pełny Przepis  w Szczegółach

Wonderful taste, fresh and healthy salad flavored with hard cheese Džiugas. Great idea for lunch, dinner or garnish. It takes just 15 minutes and you can enjoy a colorful wonderful taste salad.

SKŁADNIKI
  • 1 kg ziemniaków (około 5-6 dużych ziemniaków)

  • 300 ml mleka

  • 80 g masła

  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • 40 g sera DŽIUGAS®

  • sól

  • świeże zioła (pietruszka, bazylia)

WSKAZÓWKI/ INSTRUKCJE
  • Ziemniaki obrać, drobno pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić.

  • Mleko zagotować z masłem i wiórkami gałki muszkatołowej.

  • Wlać połowę wrzącego mleka do ziemniaków i wszystko utrzeć.

  • Następnie wlać pozostałe mleko i jeszcze raz dobrze utrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji, żeby nie zostało kawałeczków ziemniaków.

  • Do przygotowanej kaszy dodać starty na drobno ser twardy DŽIUGAS® i drobno posiekane zioła. Podawać od razu.