Project Description

Pomidorowa zupa krem z serem twardym Džiugas

Zupa pomidorowa o zapachu bazylii z dodatkiem twardego sera. Idealny wybór na lunch. Ciesz się nią z kawałkiem tosta.

Morbi vitae purus dictum, ultrices tellus in, gravida lectus.

KATEGORIE

Zupa

KUCHNIA

Polska

TRUDNOŚĆ

Łatwy / Początkujący

CZAS

50 minuty

Pełny Przepis  w Szczegółach

Zupa pomidorowa o zapachu bazylii z dodatkiem twardego sera. Idealny wybór na lunch. Ciesz się nią z kawałkiem tosta.

SKŁADNIKI
  • Oliwa z oliwek

  • 30 g masła

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka mąki

  • 300 ml bulionu drobiowego

  • 850 g pomidorów konserwowych bez skórki

  • 1/2 łyżeczki cukru

  • gałązka świeżego tymianku

  • sól

  • pieprz

  • świeża bazylia

  • 100 g sera DŽIUGAS®

WSKAZÓWKI/ INSTRUKCJE
  • Do garnka wlać oliwę z oliwek i dodać masło.

  • Gdy masło się roztopi, włożyć pokrojoną cebulę i czosnek i dusić aż zmiękną.

  • Następnie wsypać mąkę i wymieszać.

  • Wlać bulion, dodać pomidory, cukier, przyprawy i gotować 40 min bez przykrycia.

  • Ugotowaną zupę utrzeć blenderem elektrycznym, podawać z listkami bazylii i wiórkami sera twardego DŽIUGAS®.