Produkowany w Litwie przez Žemaitijos Pienas
SER TWARDY DŽIUGAS®
jest warzony wyłącznie z mleka od wolno wypasanych na letnich łąkach krów

DŽIUGAS® powstaje wyłącznie w okresie letnim z najwyższej jakości mleka od szczęśliwych krów – to zapewnia mu smak i aromat letniej łąki.

DŽIUGAS® powstaje, dojrzewa, jest pakowany i odjeżdża do klientów spod dachu jednego producenta – ul. Sedos 35, Telsze, Litwa

Tradycje warzenia sera DŽIUGAS® są pielęgnowane od 1924 roku – wówczas została założona mleczarnia w Telszach.
FOODIE JOURNAL

Ser DŽIUGAS® składa się tylko z 4 składników
Mleko od wolno wypasanych krów, sól, podpuszczka i enzymy pochodzenia niezwierzęcego.
Do wyprodukowania jednego dojrzałego 4 kilogramowego kręgu sera DŽIUGAS® trzeba około 60 litrów mleka.
Barwa sera „DŽIUGAS” jest całkowicie naturalna – pochodzi wprost z natury. Mleko pochodzi od zdrowych i szczęśliwych krów, które pasą się w naturalnym środowisku, więc warzony w maju ser ma bardziej żółtą barwę, zaś sierpniowy charakteryzuje się głębokim żółtym kolorem. Barwa sera nie zależy od jakichkolwiek barwników, jest prawdziwa z natury.
Dojrzewanie serów DŽIUGAS®
Dojrzewanie sera DŽIUGAS® – sery dojrzewają przez dwa, trzy lub nawet cztery lata, w procesie dojrzewania kształtuje się intensywność barwy, smaku i aromatu. Powstałe białe, chrupiące kryształki wapnia świadczą o dojrzałości i wysokiej jakości sera. Im więcej kryształków, tym bardziej dojrzały ser.
Stopnie dojrzałości sera DŽIUGAS®
Ser twardy DŽIUGAS® Mild, dojrzewający 12 miesięcy.
Ser twardy DŽIUGAS® Piquant, dojrzewający 18 miesięcy.
Ser twardy DŽIUGAS® Delicate, dojrzewający 24 miesiące.
Ser twardy DŽIUGAS® Gourmet, dojrzewający 36 miesięcy.

Asortyment DŽIUGAS®
Dojrzewanie sera DŽIUGAS® – sery dojrzewają przez dwa, trzy lub nawet cztery lata, w procesie dojrzewania kształtuje się intensywność barwy, smaku i aromatu. Powstałe białe, chrupiące kryształki wapnia świadczą o dojrzałości i wysokiej jakości sera. Im więcej kryształków, tym bardziej dojrzały ser.

DŽIUGAS® Mild

DŽIUGAS® Piquant

DŽIUGAS® Delicate

DŽIUGAS® Gourmet
Walory Serów DŽIUGAS®
Dojrzewanie sera DŽIUGAS® – sery dojrzewają przez dwa, trzy lub nawet cztery lata, w procesie dojrzewania kształtuje się intensywność barwy, smaku i aromatu. Powstałe białe, chrupiące kryształki wapnia świadczą o dojrzałości i wysokiej jakości sera. Im więcej kryształków, tym bardziej dojrzały ser. (New text needed)




Przepisy
Dojrzewanie sera DŽIUGAS® – sery dojrzewają przez dwa, trzy lub nawet cztery lata, w procesie dojrzewania kształtuje się intensywność barwy, smaku i aromatu. Powstałe białe, chrupiące kryształki wapnia świadczą o dojrzałości i wysokiej jakości sera. Im więcej kryształków, tym bardziej dojrzały ser. (New text needed)

Sałatka z warzyw sezonowych z serem twardym Džiugas
Sałatka z warzyw sezonowych z serem twardym Džiugas Wspaniały smak, świeża i zdrowa sałatka z dodatkiem twardego sera Džiugas. Świetny pomysł na lunch, obiad lub kolację. Zajmie